Zveza ŠKIS zopet poziva k ureditvi kriznih področij Zakona o visokem šolstvu

Ljubljana, 16. 10. 2015 – Začasno rešen problem bivanja ljubljanskih študentov, ki jim je grozila izselitev iz študentskih domov zaradi izgube statusa ob diplomiranju oziroma prepisu v drug visokošolski program, je le ena izmed anomalij, ki so posledica zastarelega in vse manj sprejemljivega Zakona o visokem šolstvu. Pomanjkljivosti zakona povzročajo nezadovoljstvo v celotni akademski sferi, zato na Zvezi ŠKIS pozivajo k čimprejšnji ureditvi kriznih področij zakona.

Po tem, ko smo bili septembra deležni novice, da se bo moralo približno 500 ljubljanskih študentov izseliti iz študentskih domov, ker so v preteklem študijskem letu diplomirali na dodiplomskem študiju oziroma se prepisali v drug visokošolski program in tako v obdobju do pridobitve statusa študenta na drugi bolonjski stopnji za nekaj časa izgubili status, je ministrica dr. Maja Makovec Brenčič včeraj napovedala, da bo ministrstvo začelo s pripravo zakona, ki bo bolje urejal subvencionirano bivanje študentov.
Na Zvezi ŠKIS so že ob imenovanju ministrice dr. Maje Makovec Brenčič izrazili željo, da bi ministrstvo svoje moči usmerilo v sprejemljiv predlog Zakona o visokem šolstvu, ki bo usklajen z vsemi deležniki. Ob aktualnem primeru je ministrstvo pokazalo veliko stopnjo pripravljenosti za sodelovanje, za kar so na Zvezi ŠKIS hvaležni. Predlagane rešitve pozdravljajo, hkrati pa opozarjajo na ostale pomanjkljivosti Zakona o visokem šolstvu, zaradi katerih slovenski visokošolski prostor na številnih področjih zaostaja.

Po posvetu s predstavniki študentov so na ministrstvu ugotovili, da bo potrebno spremeniti akt o ustanovitvi in statut študentskih domov tako, da se študentom, ki so že nastanjeni v študentskih domovih in so po objavi razpisa diplomirali ter bodo v naslednjem študijskem letu nadaljevali študij na višji stopnji, omogoči, da ob izpolnjevanju pogojev lahko ostanejo v študentskih domovih po nesubvencionirani ceni, vse do sklenitve nove nastanitvene pogodbe za subvencionirano bivanje.

Na Zvezi ŠKIS izražajo zadovoljstvo nad posluhom ministrstva za reševanje bivanjske težave 228 študentov, ki bi sicer tako rekoč čez noč ostali na cesti, hkrati pa si želijo, da bi se s tolikšno vnemo in voljo za sodelovanje lotilo še ostalih težav visokošolskega prostora.

Vodstvo Zveze ministrstvo poziva k čimprejšnji ureditvi kriznih področij zakona, kot sta financiranje in prenehanje statusa med prehodnim obdobjem, torej med zaključeno prvo stopnjo ter pričetkom študija na drugi bolonjski stopnji. Slednje namreč zopet deluje kot ‘kazen’ države za pridnost tistih študentov, ki bi sicer želeli diplomirati pred poletjem, a bi s tem tvegali izgubo študentskih pravic in finančno prikrajšanost. Nasprotno pa država pridnost ‘nagradi’ z odvzemom subvencioniranega bivanja, prehrane, prevoza, možnosti opravljanja študentskega dela med počitnicami in seveda zdravstvenega zavarovanja.

Ajda Praznik, vodja Odbora za visoko šolstvo Zveze ŠKIS meni, da: »Zadeva sicer ne bi bila tako grozljiva, če bi implementacija bolonjske reforme uspela in bi bili diplomanti po prvi stopnji zaposljivi. Sistem slovenskega visokega šolstva pa je žal naravnan tako, da študente sili v nadaljevanje študija in vpis na drugo bolonjsko stopnjo, s čemer se obdobje študija seveda podaljša.«

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.
Košarica
  • Ni izdelkov v košarici.