Pomembni datumi za pridobitev študentskih pravic

Počitnice so v polnem teku, a nate že vseeno čakajo pomembni datumi za pridobitev nekaterih študentskih pravic, na katere nikakor ne gre pozabiti. Da ti olajšamo delo, smo jih zbrali na spodnjem seznamu:

– ROK ZA PRIJAVO ZA BIVANJE IN PODALJŠANJE BIVANJA V ŠTUDENTSKIH DOMOVIH: 16. 8. 2017

Poskrbi, da boš imel vso potrebno dokumentacijo za prijavo ali podaljšanje bivanje do 16. avgusta. Vse potrebne informacije najdeš na spletni strani: http://portal.evs.gov.si/bivanje/. Za študente Univerze v Ljubljani bo letos prvič izvedena tudi info linija, kjer starejši študenti odgovarjajo na vprašanja in delijo nasvete o prijavah v študentski dom. Kdaj jih boš lahko poklical, preveri na spletni strani: http://www.stud-dom-lj.si/novica/2017/07/03/info-linija-za-studijsko-leto-20172018/3903.html

– ROK ZA PRIJAVO ZA BIVANJE IN PODALJŠANJE BIVANJA PRI ZASEBNIH ŠTUDENTSKIH DOMOVIH IN ZASEBNIKIH S SUBVENCIJO: 16. 8. 2017

Če izpolnjuješ pogoje za sprejem v študentski dom, vendar bi raje s prijatelji bival pri zasebnikih ali pa morda sam, lahko prav tako oddaš prošnjo za bivanje in se namesto za študentski dom odločiš za bivanje pri zasebniku ter na ta način zaprosiš za subvencijo bivanja. Obrazec izpolniš na http://portal.evs.gov.si/bivanje/. POZOR: študenti, ki boste izpolnjevali pogoje za subvencionirano bivanje pri zasebnikih, lahko uveljavite subvencijo le pri tistih zasebnikih, ki se prijavijo na javni razpis za zasebnike, ki ga objavijo študentski domovi. Zato morate lastnike stanovanj že poleti opozoriti, da se morajo prijaviti na ta razpis! Prav tako poskrbite za podpisano pogodbo, ki naj poleg obveznih sestavin najemne pogodbe iz 91. člena Stanovanjskega zakona, vsebuje tudi ustni pogovor ter odpovedni rok (tj. čas med napovedjo izselitve in dejansko izselitvijo), ki naj bo dovolj dolg, da lahko v tem času najdeš novo nastanitev, in podobno.

– ROK ZA PRIDOBITEV PRAVICE DO ZOISOVE ŠTIPENDIJE

Roki se razlikujejo glede na to, kdaj si začel prejemati Zoisovo štipendijo. Prejemanje Zoisove štipendije po starem Zakonu o štipendiranju (ZŠtip) uveljavljajo tisti štipendisti, ki jim je bila Zoisova štipendija za trenutni izobraževalni program podeljena najkasneje s šolskim oziroma študijskim letom 2013/2014. Rok za vložitev vloge je v tem primeru 7. 9. 2016 za dijake in 7. 10. 2016 za študente. Nadalje prejemanje Zoisove štipendije po novem Zakonu o štipendiranju (ZŠtip-1) uveljavljajo tisti štipendisti, ki so Zoisovo štipendijo pridobili v šolskem oz. študijskem letu 2014/2015 ali kasneje. Štipendisti, ki se izobražujejo v Sloveniji in želijo nadaljnje prejemanje štipendije uveljavljati s 1. dnem šolskega ali študijskega leta, morajo vlogo za nadaljnje prejemanje z dokazili vložiti pri skladu vsako leto do 31. 8. (za dijake) oziroma do 30. 9. (za študente). Pri štipendistih, ki se izobražujejo v tujini, se upoštevajo datumi šolskega oz. študijskega leta v državi izobraževanja.

– ROK ZA PRIJAVO ZA PRIDOBITEV DRŽAVNE ŠTIPENDIJE

Roka ni več, gre za odprti rok, vendar si do štipendije upravičen z naslednjim mesecem od dneva vložitve vloge. Torej: če vložiš vlogo do konca septembra, boš do štipendije upravičen z mesecem oktobrom. Če pa vlogo vložiš pozneje, na primer decembra, lahko ob izpolnjevanju drugih pogojev štipendijo pridobiš od januarja naprej, izplačila za nazaj pa niso možna. Zaradi navedenih razlogov ti močno predlagamo, da vlogo vložiš do 30. 9. 2017.

– ROK ZA PRIJAVO ZAČASNEGA BIVALIŠČA, ZA ZAGOTOVITEV PRAVICE DO DODATKA ZA BIVANJE

Prijavo začasnega bivališča je potrebno urediti pred oddajo vloge za štipendijo. Za Zoisove štipendiste študente je dokumentacijo potrebno urediti do 1. 10. 2017. Glede na dosedanje izkušnje ti – v kolikor prejemaš državno štipendijo – predlagamo, da prijavo začasnega prebivališča urediš najkasneje do 30. 9. 2017. To pomeni, da boš do dodatka za bivanje upravičen z mesecem oktobrom. Več si lahko prebereš na uradni spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/trg_dela_in_zaposlovanje/stipendije/drzavne_stipendije/prijavo_zacasnega_bivalisca_je_treba_urediti_pred_oddajo_vloge_za_stipendijo/

– PRIDOBITEV SUBVENCIONIRANE PREHRANE

Študentske bone si lahko podaljšaš na več točkah po Sloveniji, predvidoma v mesecu septembru, natančen datum bo objavljen naknadno.

– ROK ZA PRIDOBITEV SUBVENCIONIRANE MESEČNE VOZOVNICE

Z uvedbo enotne IJPP vozovnice lahko koristiš tako avtobus kot vlak in kombiniraš z mestnim potniškim prometom. Subvencionirano mesečno vozovnico si lahko priskrbiš predvidoma v drugi polovici septembra, natančen datum bo objavljen naknadno.

– ŠTIPENDIJE OBČIN

Veliko občin v naši regiji vsako leto podeli občinske štipendije študentom, ki se prijavijo na razpis in izpolnjujejo določene pogoje. Predlagamo ti, da spremljaš spletno stran svoje občine, saj bo tam objavljen razpis in rok za prijavo.

– ROKI ZA VPIS NA FAKULTETO

– do 25. julija 2017 – po pošti boš prejel sklep o rezultatih prvega roka izbirnega postopka – izvedel boš, ali si sprejet v prvem roku oziroma na katero fakulteto si sprejet. V primeru, da si sprejet, boš od fakultete po pošti prejel povabilo na vpis.

– 9. avgust 2017 – pritožbeni rok (prvi izbirni rok)

– 21. avgust 2017 – na spletnih straneh prijavnih služb, fakultet in strani MIZŠ bodo objavljena prosta mesta za drugi prijavni rok

– od 22. do 29. avgusta 2017 – v tem tednu bo potekal drugi prijavni rok. Prijavili se boste lahko pisno ali pa preko e-prijave na mesta, ki so še prosta.

– 6., 7., 8. september 2017 – preizkusi nadarjenosti in psihofizičnih sposobnosti – drugi rok. Rezultate boste prejeli do 12. septembra.

– do 25. septembra 2017 – do tega datuma boš po pošti prejel sklep, ali si sprejet. Če boš sprejet, te bo fakulteta, na katero boš sprejet, po pošti povabila na vpis. Če pa ti v tem roku ne bo uspelo, imaš na voljo še tretji rok, ki poteka neposredno na fakultetah.

– 5. oktober 2017 – rok za pritožbo (2. izbirni rok)

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.
Košarica
  • Ni izdelkov v košarici.