Podražitev subvencioniranih vozovnic za dijake in študente

Ljubljana, 17. december 2012Študentska organizacija Slovenije  (ŠOS) in Dijaška organizacije Slovenije (DOS) se ne strinjata s podražitvijo subvencioniranih mesečnih vozovnic za dijake in študentke ter posledičnim prelaganjem bremena zaradi omejenega izvajanja proračuna za leto 2013 na pleča mladih ter temu odločno nasprotujeta. Od pristojnih zahtevamo pojasnila in konkretne pozitivne rešitve nastale situacije.

Novica, da obstaja resnična grožnja, da se bodo s 1. januarjem 2013 podražile mesečne vozovnice za dijake in študente od 5 do 15 evrov, je presenetila vse. Zlasti smo nad tem zaskrbljeni v ŠOS-u, saj bi takšen ukrep, za katerega ni zakonske osnove, vlada potrebovala predhodno soglasje naše organizacije. Upravičeno smo zaskrbljeni, da smo mladi ponovno tisti, ki moramo na svojih plečih nositi posledice vse globljih političnih trenj. ŠOS in DOS pozivata vpletene, tako vlado kot sindikate, da poiščejo konkretne pozitivne rešitve za izhod iz nastale situacije. Sprašujemo se, ali je vlada pred tem predlogom poskusila najti druge možne rešitve nastalega proračunskega zapleta ali smo mladi znova med prvimi, ki moramo občutiti varčevanje države na lastnem žepu.

Pristojne pozivamo, naj nam pojasnijo razloge za napovedano podražitev, saj menimo, da predstavljeni razlogi, kot je proračunska blokada za leto 2013, niso v skladu z dosedanjimi dogovori in pojasnili med resornimi ministrstvi in ŠOS-om. Ti so bili usmerjeni v iskanje najboljših rešitev za zaščito mlade generacije ne pa v njihovo breme. V nasprotnem primeru bomo morali mladi (tako ŠOS kot DOS) odločneje braniti že pridobljene pravice.

Mitja Urbanc, predsednik Študentske organizacije Slovenije: »ŠOS se je v vsem tem času izkazal kot kredibilen sogovornik in to pričakujemo tudi od ostalih pogajalskih partnerjev. Ukrep, ki neposredno prizadene mlado generacijo, kar napovedana podražitev subvencioniranih vozovnic dijakov in študentov nedvomno je, mora biti zadnji in ne prvi v nizu reševanja finančne stabilnosti države. Še posebej zato, ker se je precej dijakov in študentov zaradi subvencioniranega prevoza namesto za bivanje v dijaškem oziroma študentskem domu odločila za vsakodnevno vožnjo v kraj izobraževanja. Ti so se ob uresničenju napovedi o višjem plačilu prizadeti obrnili po pomoč tudi na ŠOS.«

Alen Hliš, predsednik Dijaške organizacije Slovenije: »S subvencijo za prevoz smo dijake in njihove družine vsaj nekoliko razbremenili stroškov, ki jih mesečno namenjajo za izobraževanje, saj so mladoletni dijaki v začetku leta že izgubili štipendije. Povišanje cene vozovnice za 75 odstotkov predstavlja hud udarec in je nesprejemljivo, da bi dijaki nosili posledice vse globljih političnih trenj.«   

***

Dodatne informacije:

Tina Dolenc

predstavnica za odnose z javnostmi

Študentska organizacija Slovenije

e-pošta: pr@studentska-org.si

GSM: 051 354 666

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.
Košarica
  • Ni izdelkov v košarici.